Ons tweede brein

Geplaatst op

Ons tweede brein

Ons maag-darmstelsel wordt ook wel ons tweede brein genoemd. Natuurlijk weten we dat emoties een direct effect kunnen hebben op ons maag-darmstelsel. Als je zenuwachtig bent, krijg je geen hap door je keel, je krijgt buikpijn van de stress of je voelt vlinders in je buik als je verliefd bent.

Angst en spanning

Maar onderzoek toont aan dat onze darmen ook invloed hebben op ons brein. Het is zeer waarschijnlijk dat veranderingen in je darmstelsel daadwerkelijk zorgen voor angstgevoelens en spanningsklachten.
Onze ingewanden hebben hun eigen complexe zenuwstelsel dat bestaat uit honderden miljoenen neuronen. Dat zijn er meer dan alle zenuwen die zich in je ruggenmerg bevinden. Je darmen en je brein communiceren o.a. met elkaar via zenuwsignalen en stresshormonen. In je darmen zitten triljoenen microben (goed, slecht of neutraal) die helemaal van je mond tot het einde van de darmen lopen. Via chemische verbindingen praten ze met het zenuwstelsel, waaronder het immuunsysteem dat die microben in toom houdt. Experimenten tonen aan dat een disbalans in deze microben een direct effect heeft op je brein en in sommige gevallen kan leiden tot angststoornissen en depressie.

Lichamelijke en mentale topconditie

Goed voor jezelf zorgen is dus zeker ook goed voor je darmen zorgen. Hou je aan een gezond dieet en breng zeker eens in het halfjaar een bezoek aan de osteopaat. Zo houd je je lichaam en geest in optimale conditie.