Nekklachten

Geplaatst op

Nekklachten

Pijn in de nek is een vervelende klacht. Het niet meer goed kunnen draaien van uw nek kan u aardig belemmeren in uw dagelijks leven. Op het moment dat uw klachten niet vanzelf verdwijnen is het belangrijk om hier naar te laten kijken door een deskundige op het gebied van nekklachten. In de tussentijd is het belangrijk om uw nek wel in beweging te houden. Veel mensen zijn bang om te bewegen, maar dit is niet nodig. Wanneer je beweegt is het belangrijk dat je dit doet binnen je pijngrens. Bijvoorbeeld door rustig rondjes te draaien met je nek en schouders, omhoog en omlaag te kijken vanuit je nek en de nekspieren rustig te rekken.Daarnaast is het verstandig om regelmatig van (werk-)houding te wisselen. Zeker bij een zittend beroep is dit belangrijk.

Nekklachten komen redelijk vaak voor. Ongeveer 70% van de mensen heeft in de loop van zijn leven last van nekklachten. Tot 40% van de bevolking lijdt naar schatting in de loop van een jaar aan nekpijn. En 10-20% van de bevolking heeft op een bepaald moment nekpijn.
Conclusie: nekpijn heeft een aanzienlijk effect op de kwaliteit van leven van vele mensen, zowel tijdens hun werk als bij andere activiteiten in het dagelijks leven.

Mogelijke oorzaken

  • Stress
  • bekkenproblemen
  • stijve spieren
  • osteoporose
  • roken
  • hernia
  • vermoeidheid

Osteopathie bij nekklachten

Bij het eerste consult wordt er vastgesteld welk weefsel de nekklachten in standhoudt of veroorzaakt. Het verminderd bewegen van een spier, gewricht, wervel of orgaan elders in het lichaam kan dus de oorzaak zijn van uw nekklachten. Vervolgens wordt onderzocht waarom dit weefsel in de problemen is gekomen. Dit kan simpelweg het gevolg zijn van een verrekking, val of stoot waarbij de nek overbelast is geraakt.

Bij langdurige nekklachten is de klacht vaak complexer. Het is dan zeker aan te bevelen om dan langs te komen voor een osteopathisch consult.  De nek is een regio die bij uitstek interessant is vanwege zijn vele relaties met de rest van ons lichaam. Denk alleen maar eens aan de talloze spieren die ons hoofd moeten sturen om onze ogen en blikveld horizontaal te houden!

Dit betekent dat elk gewricht vanaf de voeten tot aan de schedel door een standsverandering kan veroorzaken dat de nekspieren zich moeten aanpassen om de stand van het hoofd te corrigeren. Daarom onderzoeken wij als osteopaat ook bij nekklachten het gehele lichaam; alle weefsels (gewrichten, wervelkolom en organen) worden op hun beweeglijkheid getest, en zelfs kleine bewegingsbeperkingen worden gecorrigeerd.

Ik wil van mijn nekklachten af

In sommige gevallen verdwijnen uw nekklachten vanzelf, maar dit is lang niet altijd het geval. Het is dan van belang dat u er naar laat kijken door een deskundige die u van uw nekklachten af kan helpen. Bij onze osteopathiepraktijk is het mogelijk om direct online een afspraak in te plannen. Uw behandelingen bij de osteopaat worden vergoedt door uw zorgverzekering en u kunt gratis voor de deur parkeren. Door op de volgende link te drukken kunt u meteen online een afspraak inplannen. Uiteraard kunt u ook eerst bellen naar 071-5191151. Na het maken van een afspraak krijgt u digitaal een intakeformulier opgestuurd die u kunt invullen. Alle gegevens die u nodig heeft, krijgt u van ons per e-mail opgestuurd, zodat u daar geen omkijken naar heeft. U hoeft geen verwijzing te hebben van uw huisarts.