De eerste levensjaren van een baby zijn belangrijk

Geplaatst op

Het eerste levensjaren van een kind zijn erg belangrijk

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de band die we in die periode met onze ouders of verzorgers opbouwen, in grote mate bepaalt of we later tegen het leven bestand zullen zijn. Recent neurobiologisch onderzoek toont aan dat het gedrag van ouders veel invloed heeft op de hersenontwikkeling van hun kind, meer bepaald op het vermogen om later met stress om te gaan.

In de psychologie ging men er al van uit dat er een verband bestaat tussen hechting en stressbestendigheid. Maar de neurobiologie heeft het bewijs geleverd, aan de hand van de structuur van de hersenen: voeg er binding aan toe en er ontstaat oxytocine, wat de hoeveelheid stresshormoon in het bloed doet afnemen.

Het brein is heel complex, maar we begrijpen er al veel van. Zo kunnen we op dit moment bewijzen dat stress – geen spanningen van triviale aard, maar zware zorgen, verdriet, angst of depressie – bij de moeder invloed heeft op de hersenen van een foetus of zuigeling, met name op de cellen die gevoelig zijn voor bepaalde hormonen, zoals het stresshormoon cortisol en het sociaal hormoon oxytocine. Als zo’n klein mensje op dat vlak schade ondervindt, zal het als volwassene meestal ook minder goed zijn eigen stresssysteem kunnen beheersen.»

Voor onze latere stressbestendigheid is het dus van belang op welke manier we onze ouders ervaren?

Warme ouders tijdens het eerste levensjaar zijn de beste preventie tegen burn-out. Neem bijvoorbeeld een kind dat al in de moederbuik aan hoge dosissen cortisol is blootgesteld. Het zal ter wereld komen met veel temperament en dus nood hebben aan ‘eerste contactpersonen’ die veel geduld hebben.

Zijn die tekortkomingen tijdens de zwangerschap dan achteraf te herstellen?

Zulke kinderen zijn vaak gevoeliger voor prikkels uit de omgeving dan andere, maar dat geldt zowel in positieve als in negatieve zin. Als een kind dat overgevoelig is voor indrukken gerustgesteld wordt, leert het zijn emoties te controleren. In dat geval kan het zich zelfs tot een buitengewoon zachtaardig, sociaal en creatief iemand ontwikkelen. Maar als het geconfronteerd wordt met minder fijngevoelige ouders, die overspannen, afwijzend of onverschillig reageren, dan gebeurt het omgekeerde. Zo’n kind krijgt het op lange termijn vaak moeilijk om zijn reacties te sturen: het gaat snel overdreven reageren en is vaker agressief dan andere kinderen.

Bron: https://blendle.com/i/humo/warme-ouders-tijdens-het-eerste-levensjaar-zijn-de-beste-preventie-tegen-een-burn-out/bnl